Predmet: Industrijsko oblikovanje
Uvodno predavanje: opredelitev pojma, definicija, metode in osnovni cilji. Sodelovanje skupine strokovnjakov. Oblika kot pomemben kriterij za oceno izdelka. Predstavitev tehnične in arhitekturne oblike. Poudarek na harmonizaciji oblike in funkcije. Predstavitev konkretnega primera v procesu snovanja, izdelave tehnične dekumentacije in izdelave ter vstopa za trg. Vizija in poslanstvo industrijskega oblikovanja v strategiji nacionalnega razvoja.

Ergonomija v delu vidne percepcije, antropometrije in biomehanike. Ergonomska kazuistika. Oblikovanje in identiteta prostora, časa in kulture. Primeri iz oblikovanja. Povezovanje mehanskega sistema z obliko. Oblikovanje kot funkcijsko sledenje. Oblikovanje kot umetnost. Razmerje med funkcionalizmom in umetnostjo. Oblikovanje prevoznih sredstev., motornih koles, gospodarskih vozil in obdelovalnih strojev. Barve in kompozicija. Izdelčna grafika.

Oblikovanje povezano v proizvodnem procesu. Trženje z obliko. Metode predstavitve izdelka na trgu. Primeri tehnik predstavitev. Informacija iz trga kot vzgib novitet. Oblikovna zasnova izdelka kot posledica tehnološkega razvoja oz. možnosti.

Številka predmeta: 51.


LECAD lab. Comments/questions: Last update: